Szalagszakadás

Ínszalagszakadás kezelése lökéshullámmal

A különböző térdszalagok sérülései Elülső keresztszalag sérülése Az elülső keresztszalag szakadása a térdízület megcsavarodásával vagy oldalra szalagszakadás jön létre, amikor a lábfej rögzült az egyik irányban és a térd ellentétes irányban fordul el felette, de gyakori trauma ugrást követően nyújtott lábbal talajra érkezéskor, ha a térd túlfeszített helyzetben van.

Elülső kereszteződő szalagszakadás Kedvenceink egyik leggyakoribb betegsége

Nagyon gyakori a labdajátékokban, mint labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, a küzdősportoknál, a jégkorongban, korcsolyázásnál és más téli sportoknál. Hátulsó keresztszalag szalagszakadás A hátulsó keresztszalag sérülése lényegesen ritkább az elülső keresztszalag szakadásánál, nagyjából a tizede csupán.

artrózis melegvíz kezelés

A térdízület a sérülés után legtöbbször perceken vagy néhány órán belül megduzzad, a duzzanat múltával instabilitás észlelhető vizsgálattal. Csak a sérülés pillanata, valamint az erősen duzzadt ízület fájdalmas, amennyiben egyéb sérülés nem alakul ki, jelentős fájdalom nincs.

ízületi fájdalom voltaren vélemények

Későbbiekben a térdízület általában nem instabillá, hanem fájdalmassá válik. A mozgáskorlátozottság mértéke a fájdalomtól és duzzanattól függ.

  • Ínszalagszakadás kezelése lökéshullámmal
  • Az ínszalagszakadás tünetei és kezelése

Oldalszalag-sérülések Oldalirányú erőbehatás az ellenkező oldali térdszalag szakadását, vagy a szalag csontos eredésének a szalag-csont átmenetnél kiszakadását eredményezheti. A sérülés a térd oldalirányú instabilitásához vezet.

folyadék a térdízület kezelés szuprapateláris tasakjában

Ritka azonban, hogy csak az oldalszalag sérüljön. Térdszalag-sérülések kezelése A szalagsérülések kezelése kétféleképpen történhet, konzervatív vagy műtéti úton. Az oldalszalagok sérülése esetén a részleges szakadások és nyúlások kezelését legtöbb esetben konzervatív módon végzik, kiemelten fontos a térdszalag sérülés gyógytornája, ami visszaállítja a mozgástartományt és megerősíti a stabilizáló izmokat.

az ujjak ízületeinek gyulladása sérülés után

A keresztszalagok sérülése esetén, azaz teljes szakadás esetén szalagszakadás műtéti megoldás keresztszalag plasztika javasolt artroszkópos műtéttel. A szalag pótlása általában a test más részéből vett ínnal pótolható. A keresztszalag plasztikát lényege, hogy a combizmok egyik inát szalagszakadás és a sípcsonton, majd a combcsonton képzett csatornába húzzák be, így az ín látja majd szalagszakadás a korábbi keresztszalag funkcióját.

csípőízületi kenőcs kezelése

Az oldalszalag szalagszakadás megoldásaként szalag varratot használnak, amihez a sérült szalag területét fel kell tárni, a csonkokat varratokkal egyesíteni, majd az ízületet rögzíteni. Konzervatív eljárást húzódás vagy szalagszakadás szalagszakadás után, már közvetlenül a sérülést követően érdemes alkalmazni a mielőbbi gyógyulás elősegítésére. Fontos szerepe van továbbá a műtéti rehabilitációban is.

paklitaxel ízületi fájdalom

További a témáról